Η σειρά Community έκανε πρεμιέρα στο NBC στις 17 Σεπτεμβρίου του 2009. Ξεκίνησε τη πορεία της πλάι σε βαθιά εδραιωμένες σειρές όπως το The Office, το 30 Rock αλλά και το Parks and Recreation που έκανε επίσης τη πρώτη του σεζόν την ίδια χρονιά. Οι δυο πρώτες σειρές βρήκαν γρήγορα το κοινό τους – σύμφωνα με τους αριθμούς τόσο της ακροαματικότητας όσο και των βραβείων που κέρδιζαν κάθε χρόνο. Οπότε, ήταν το Community και το Parks and Recreation που δυσκολεύτηκαν στην αρχή να βρουν ένα ευρύτερο κοινό. Και οι δύο, όμως, με τον καιρό απέκτησαν τόσο πιστούς οπαδούς, που θύμιζαν μέρη κάποιου cult. Το πάθος τους βοήθησε το Community να συνεχίσει, την ίδια στιγμή που το NBC σχεδίαζε να το ακυρώσει. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τη σειρά τόσο βαθιά αγαπημένη;
Στο Community θα δούμε τον επιδέξιο πρώην δικηγόρο Jeff Winger ( Joel McHale ) να αναγκάζεται να πάει στο τοπικό κοινοτικό κολέγιο ώστε να πάρει το πτυχίο του, καθώς το προηγούμενο ήταν πλαστό και να επιστρέψει στη δουλειά του. Στο κολλέγιο που θα πάει, ονόματι Greendale, θα σχηματιστεί εξ’ αιτίας του μια ομάδα μελέτης ισπανικών και στη συνέχεια μια φανερά αταίριαστη παρέα, που αρχικά θα μας θυμίσει περισσότερο το Breakfast Club αλλά στην πορεία θα μεταμορφωθεί σε πολλά περισσότερα references.
Το Community είναι εξ’ ορισμού ένα sitcom, όμως κάποιος που έχει δει τη σειρά θα μπορούσε να πει με σιγουριά ότι υπάγεται σε πάνω από ένα είδος. Εύστοχα, η σειρά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα spoof των sitcom ή ακόμη καλύτερα ένα spoof γενικότερα της ποπ κουλτούρας. Κάτι που έκανε γνωστή τη σειρά ήταν τα θεματικά της επεισόδια. Στο Community θα δούμε ιστορίες να παρουσιάζονται με διαφορετικούς τρόπους αφήγησης όπως το γουέστερν, το ψυχολογικό θρίλερ, την ιστορία αγάπης, το μιούζικαλ, την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, το θέμα ενός επεισοδίου είναι μια τεράστια μάχη paintball μεταξύ όλου το κολεγίου που θυμίζει ταινία δράσης των 80s, ένα εγχείρημα το οποίο θεωρούταν αδύνατο μέχρι στιγμής για ενα sitcom. Αρκετά επεισόδια είναι βαπτισμένα ύστερα από μαθήματα που παρακολουθούν οι πρωταγωνιστές μας, συνήθως ο τίτλος έχει να κάνει με την περιπέτεια που θα περάσουν οι ήρωες στη συνέχεια, αλλά συχνά λειτουργεί και ως κάποιο ηθικό δίδαγμα. Οι τίτλοι αρχικά είναι πιο απλοϊκοί όπως ”The Politics of Human Sexuality” και ”The Psychology of Letting Go”, αλλά σύντομα γίνονται πολυπλοκότεροι όπως ”Urban Matrimony and the Sandwich Arts” και ”Foosball and Nocturnal Vigilantism” (το συγκεκριμένο επεισόδιο αφορά θέματα που είχαν προκύψει σε πολύ μικρή ηλικία και πως να τα αντιμετωπίζουμε).
Στη σκηνοθετική σκοπιά της σειράς έχουμε τους Joe & Anthony Russo , τουλάχιστον στις τρεις πρώτες σεζόν, οι οποίοι αναλαμβάνουν εγχειρήματα όπως το προαναφερθέν θεματικό επεισόδιο και μας δίνουν όχι ένα απλώς επιτυχημένο αποτέλεσμα, αλλά ένα τηλεοπτικό αριστούργημα. Δημιουργός και σεναριογράφος της σειράς είναι ο Dan Harmon, γνωστός πλέον για τη δημιουργία του επιτυχημένου Rick and Morty, το οποίο έχει πολλές ομοιότητες και ταυτίζεται σε ορισμένα σημεία με το Community. Εκεί που πετυχαίνει πραγματικά το Community είναι στο γράψιμο του. Σε κάθε επεισόδιο της σειράς έχουμε τη τέλεια αναλογία από meta χιούμορ, ποπ κουλτούρα και συναισθηματισμό, σε συνδυασμό με μια γερά δομημένη ιστορία. Θεματικά, ο Harmon βρίσκει νόημα στις σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει, γι’ αυτό η ομάδα μελέτης του Greendale λειτουργεί τόσο πετυχημένα.
Μπορεί το cast να ποικίλει, και κατά κύριο λόγο να αποτελείται από ηθοποιούς που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά είναι γεμάτο ταλέντο. Οι χαρακτήρες φαινομενικά δεν έχουν ομοιότητες και ο καθένας προέρχεται από διαφορετικό υπόβαθρο, όμως οι ίδιοι και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις βασίζονται στον σουρεαλισμό και στην αντίφαση. Έχουμε την αντιδραστική ακτιβίστρια Britta Perry ( Gillian Jacobs ) η οποία είναι αδρανής, έχουμε τον μάτσο πρώην παίχτη φούτμπολ Troy Barnes ( Donald Glover ) ο οποίος ενδιαφέρεται για τον μεταμοντέρνο χορό και τον καλοπροαίρετο λάτρη της ποπ κουλτούρας Abed Nadir ( Danny Pudi ) με τον οποίο βρίσκεις τη μεγαλύτερη δυσκολία να επικοινωνήσεις. Το cast συμπληρώνει η Alison Brie ως Annie Edison, η Yvette Nicole Brown ως Shirley Benett και ο βετεράνος Chevy Chase ως Pierce Hawthorn.
Στο Community, έχοντας δημιουργό τον Dan Harmon, βλέπουμε συχνά να εμφανίζονται στοιχεία των φιλοσοφικών του αναζητήσεων στη σειρά, υπαρξιακού κυρίως περιεχομένου, που όπως και στο Rick and Morty θα εξερευνηθουν μέσα απo το πρίσμα του νιχιλισμου.. Μια γενική θεωρία που φαίνεται να περιτριγυρίζει τη σειρά είναι το : έχω φίλους, άρα υπάρχω. Στο πλήθος των επεισοδίων υπάρχει πρωτοτυπία και ποτέ δεν λείπει η meta αισθητική, που είναι αρκετή για να κάνει τους χαρακτήρες να δηλώσουν στο intro ενός επεισοδίου πως το επεισόδιο που πρόκειται να δούμε θα είναι το bottle episode της σειράς. Στο Community δεν θα δούμε απλά τον «4ο τοίχο» να σπάει αλλά στη μέση μιας ιστορίας θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε πλήρως το τι βλέπουμε και γιατί το βλέπουμε.
Δυστυχώς η σειρά, παρόλο την δημιουργικότητα που έδειχνε σε πολλά σημεία, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Μετά από τρεις ευρηματικές σεζόν οι οποίες απαρτίζονταν από ολοκληρωμένα επεισόδια που είχαν φτάσει τον πήχη πολύ ψηλά, το drama εντός και εκτός σετ θα φέρει μεγάλα εμπόδια. Οι αδερφοί Russo θα πάνε να σκηνοθετήσουν πολύ μεγαλύτερα project σαν το saga των Avengers. Ο Dan Harmon, ύστερα από συγκρούσεις, θα απολυθεί από δημιουργός και βασικός σεναριογράφος. Με την 4η σεζόν να μοιάζει με τη χειρότερη της σειράς, το six seasons and a movie που θέλει το Community να συνεχιστεί για δυο σεζόν και μετά να βγάλει μια spin off ταινία θα είναι απλά το μότο του Abed ως ένα reference και όχι κάτι που πίστευαν πως όντως θα πραγματοποιηθεί.
Μπορεί η 4η σεζόν να θεωρείται η χειρότερη με φανερή την έλλειψη των βασικών δημιουργών της και με μπόλικα προβλήματα δημιουργικής άποψης, αλλά καταφέρνει να παραμείνει ευπρεπής και να μην χάσει εντελώς το ύφος που είχε χτιστεί στις προηγούμενες τρεις σεζόν. Μετά από την απαίτηση του λαού του Community, ο Dan Harmon θα επιστρέψει για τις δύο τελευταίες σεζόν και η σειρά θα αρχίσει να ξαναβρίσκει τους παλιούς της ρυθμούς, χωρίς όμως να καταφέρνει να ξεπεράσει την πρωτοτυπία των τριών πρώτων σεζόν. Εάν κάποιος ξεκινήσει να βλέπει το Community και πορευτεί με αυτό, τότε η σειρά είναι αδύνατο να μην τον κερδίσει, πείθοντας τον να συνεχίσει να βλέπει μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο της έκτης και τελευταίας σεζόν. Ίσως κάποια μέρα μπορεί να δημιουργηθεί και η spin off ταινία ολοκληρώνοντας έτσι το πεπρωμένο της σειράς.
Το Community είναι ιδανική σειρά για οποιονδήποτε ζηλωτή του κινηματογράφου και της ποπ κουλτούρας για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι πως ένας τέτοιος θεατής θα έπιανε τις πολυπληθείς αναφορές και κλεισίματα ματιού που εμπεριέχει η σειρά και συνήθως προέρχονται από τον Abed ο οποίος είναι παθιασμένος σινεφίλ και βλέπει τη ζωή ως μια τηλεοπτική σειρά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι συγκεκριμένα αυτός ο θεατής, βλέποντας τους χαρακτήρες και το γράψιμο της σειράς θα ανακάλυπτε ότι υπάρχουν και άλλοι σαν κι αυτόν, σκληροπυρηνικοί λάτρεις του κινηματογράφου, των τηλεοπτικών σειρών και της ποπ κουλτούρας. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαγορευτική για κάποιον που θέλει να τη δει απλά για να διασκεδάσει εφόσον οι ιστορίες περιτυλίγονται συνέχεια γύρω από ξεκαρδιστικές καταστάσεις και οι εξωπραγματικές περιπέτειες μπορούν να μαγνητίσουν τον οποιοδήποτε.
Υ.Γ. Μετά τους τίτλους τέλους, το κάθε επεισόδιο έχει μια πολύ αστεία post credit σκηνή, οπότε προσωπικά θα πρότεινα να απενεργοποιούσατε την αυτόματη αναπαραγωγή επόμενου επεισοδίου στο Netflix. Να πως μπορείτε να το κάνετε εδώ.
Σχετικά με τον Author
Γέννημα θρέμμα της Αθήνας, επισκέπτομαι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τον συνοικιακό κινηματογράφο του Αιγάλεω. Το αμέσως επόμενο αγαπημένο μου πράγμα από το να βλέπω ταινίες είναι το να συζητάω για αυτές και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε το Auteur Theory.